Beraya dengan Gajah

assalamualaikum.

Gajah pun nak orang datang beraya rumah dia jugak, jangan tak tau. hehe. So, lepas balik dari raya kat Johor, terus pergi Kuala Gandah esoknya. Alang-alang kereta besar tengah ada (abah sewa Citra untuk balik kampung since kereta Saga tu hanya ada 5 seats). Ufah tak ikut, ada exam lepas bukak cuti raya tu, tempat dia digantikan dengan cousin aku, Muzakir and Aminah. kira macam achievement jugak, sebab Aminah baru first time turun KL setelah sekian lama, and this time dia datang sorang.

Perjalanan ada la dalam dua jam. selalunya aku tidur je, kalau tak termenung, tapi lagi satu achievement kali ni adalah aku bercakap tak henti dalam kereta tu sebab duduk sebelah cousin aku  yang lama tak jumpa. keluar jugak buih sana sini melayang-layang, cakap banyak sangat hehe.






mama dah lama mengidam nak pergi sini. asyik sebut Kuala Gandah every time cuti nak menjelma, akhirnya pergi jugak. so, mama dah plan nak sampai awal, sebab takut tak dapat tiket. Pengunjung tak payah bayar pun untuk tiket ni and tiket ada dua jenis, satu - merah, untuk masuk, tengok gajah; dua - kuning, untuk masuk dan dengan tiket ini, anda bolehlah join sekaki dengan gajah-gajah tu, which include riding on them and believe it or not, mandi dengan diorang! haha bila mak aku cakap pasal benda ni, aku terus terbayang Tarzan dengan kawan gajah dia tu mandi kat sungai, pancut-pancut air guna trunk dia. eh tapi aku tak delah bayangkan aku pakai cawat hesh no.



bunyi macam best kan?

apa lagi, kitorang pun excited semacam la. tapi sampai sana dalam 11 lebih, dah ada unsur cuak dan kecewa di hujung pangkal hati bahawa semua yang diimpikan bakal direbut orang. terus meluru mama pergi kaunter. hasilnya, ada dua orang je daripada kitorang bertujuh yang dapat tiket kuning (in the form of stickers). boleh lah, at least dapat dua daripada tak ada, ye dak?


masuk la dalam, jalan-jalan sikit. hati dub dab dub dab nak jumpa gajah ahaha. oh gajah!

jalan sikit, ada kedai koperasi. perut lapar pulak bila nampak keropok jajan semua. sebelah koperasi tu ada pulak macam kafe kecik. wah apa lagi, terus duduk nak order makanan.
malangnya, kedai tu cuma ada sorang pekerja. dialah yang kemas makanan, dialah yang ambik order, dialah jugak yang masak! memang tak lah nak dapat makanan kan.
tapi dapatlah jugak makan sikit, ada nasi lemak dengan ikan goreng sikit. so dua pinggan share tujuh orang. alhamdulillah. teringat jugak nak bawak bekal, tapi aku memang tak terer betul planning bila pegi tempat baru, dah pagi nak pergi baru terpikir heiii.


berjalan lagi, masa ni kitorang dah tampal sticker kat baju, mostly kat lengan la. abah beria nak tampal sticker punya saki baki tu kat baju abah. sampai sticker tu koyak dibuatnya T.T



ada orang jual cenderamata sikit and lepas tu, masuklah ke satu kawasan lapang. tepi tu ada kawasan yang dihadang, kat dalam tu ada gajah! anak gajah la. kecik-kecik je. berjalan ke sana-sini, minta orang hulur makanan.
dekat situ, orang Kuala Gandah tu jugak rasanya, jual tebu, kacang untuk pengunjung supaya boleh bagi makan kat gajah tu. boring-boring nak buat apa lagi kan? makan lah. haha.



seikat tebu dalam tiga ringgit, kacang sepeket pun harga tu jugak. mahal jugak, tapi aku rasa untung benda tu salur kat gajah-gajah tu jugak akhirnya.
ramai jugak orang, tapi tak adalah beratus-ratus orang. ramai jugak orang asing - mat salleh, pak arabs, orang jepun, china etc. (masa ni kitorang dah tertanya-tanya dah kenapa tak ramai mana pun orang yang pakai sticker kuning tu, tapi masa turn kitorang sampai tadi, dia kata dua je tiket kuning yang tinggal? haaa acane nak buat tu...) excited nak bagi gajah makan tebu tu. Iyah macam biasa takut nak bagi. aku patahkan dulu tebu-tebu tu jadi kecik sikit, supaya boleh bagi banyak kali hehe. pegang tebu, genggam sikit, hulur kat gajah! ahhh. sekali belalai dia pun datang tenenene (bayangkan bunyi macam seruling orang hypnotise ular tu) and selamba je dia ambik tebu tu.

belum berkenalan lagi. baru usha-usha aweks je ni

first hand shake 
bila dah bagi makan, rasa teringin pulak nak rasa belalai tu macam mana. nampak? walaupun satu jari je yang sentuh, nak jugak!


mhek

gimme more food!

fuh. bila gajah tu tengok kat kita, rasa macam . . . rasa macam . . .

fuh.
masya Allah. memang aku berhalusinasi kut, gajah tu macam bercakap je. tapi aku je la tak paham kan. hehs.

dah lama sikit, dah tak gabra sangat, berani lah nak pegang belalai dia. kasar kulit dia, rasa kering sangat. kena pakai losyen gajah-gajah ni hehehe.
ada sorang budak kecik ni nak bagi kacang kat gajah. tapi kacang tu kecik sangat, jadi gajah tu nak ambik guna hujung belalai dia, yang function macam jari la. masalahnya, budak kecik comel tu takut. terus dia jerit, balik kacang tu masuk dalam belalai dia. aku terus tergelak tak boleh nak tahan.
kesian gajah tu, tiba-tiba ada kacang masuk lubang hidung dia ekekekeke.

and ada sorang budak lagi ni, dia bagi kacang sebijik dulu. and gajah tu ambik la. lepas tu dia bagi segenggam kacang terus kat gajah tu. gajah tu pun ambik jugak. masalahnya, gajah tu ambik and sekelepuk dia bagi air liur kat tapak tangan budak laki tu. hihihih. dah semua orang kat situ gelak, dengan budak tu buat muka terkejut lagi. tapi lepas tu, dia selamba je bagi kacang lagi. dah tak geli dah kena air liur tu. lama-lama, dah macam instruktor gajah tu pun ada sebab relax gila.

dalam pukul 2 lebih, dapat naik gajah. mak aih! yang dalam kandang tadi tu anak dia je. yang keluar untuk ride ni besar-besar. ada yang 10 tahun, 17, 30. yang 74 tahun pun ada beb! satu geng dengan nenek aku nih. memang besar betul gajah dia. aku dengan nabil pakai sticker kuning jadi kitorang dapat naik gajah. aku ingat nak naik sekali dengan nabil, since orang yang handle gajah tu lelaki kan. sekali tak dapat. sebab aku naik gajah umur 10 tahun, kecikla nak banding dengan yang lagi tua.  tercekik pulak gajah tu kena bawak manusia ramai-ramai.

DRUM ROLLS

hehe Mama takut!

cuak cuak cuak cuak cuak 

smiling for the camera. but anxiously.

naik gajah tu dari platform. sebab gajah tinggi kan. mula-mula dia jalan tu, aku punyalah cuak hoi. tinggi gila makngah! dah la bila gajah tu melangkah, terasa gila goyang-goyang. macam nak jatuh je. rasa tulang belakang dia gerak-gerak tau. phew. orang yang bawak gajah tu pulak lelaki, aku tarik baju je la kuat-kuat.
seram seram.

queue untuk menunggang gajah. foreigners memang ramai

ambik. sampai empat orang terus haaa

Nabil posing baik punya. padahal cuak jugak ni. konfem.

budak perempuan ni paling otai


tapi dah settle down sikit, aku pun dah boleh tengok keliling dah, cuak tu kurang sikit la, walaupun still rasa macam nak jatuh je dunia ni. aku pegang badan gajah tu, geli! berbulu! rambut dia kasar nya la hai. kering tak bermaya haha. dah lah kulit dia memang kasar. sekali, dah nak habis satu round keliling bulatan kecik tu. alaaa kejap gila! nak lagi!
maka, aku pun turun kat platform tu.  gajah tu memang dah dilatih untuk sengetkan badan diorang ke platform and penunggang kena lah ready nak alih kaki awal-awal. karang terhimpit, naya pulak nak tolak gajah tu ke tepi T3T

turun je dari gajah tu, aku rasa hushhoo best! tapi aku terberhenti kat platform atas tu pulak dah. serious. sebab lutut bergetar gila, tak dapat nak jalan. siap kena bend bagi bertenang sebelum turun tangga. ingatkan dah habis cuak dah, sekali sampai kaku tengah jalan haa ambik.

                                        

dalam pukul tiga, ada session mandi dengan gajah. this time, sapa-sapa nak join dia kasi, tak kisah tiket warna apa. so no problem lah. 
aku memang lah bersemangat kan. hahah. cousin aku Aminah and Muzakir pun diheret bersama, Nabil pun ikut samalah mana boleh tak. cuma Iyah je lah tak nak basah. er mungkin jugak takut muahahhahah.

instructor sorang ni warning kalau tak pandai berenang tak payah masuk. kitorang pun alaaaa. tapi gatal jugak turun. air takat paras peha je kut!

sekali, instructor tu rupanya cakap untuk budak kecik je lah! budak besar insya Allah tak denye nak tenggelam. 

jom mandi!


penonton orang yang mandi. hahah. ada berani? 
masih bertenang

war has begun!
tercungap-cungap. phew.

Ok dah dah. Gajah yang kulit kasar tu pun sampai dah lembut dah kulit dia, main lama sangat dalam air.

                                       


see? itu muka puas hati! especially aku lah huahuahua. 
alhamdulillah dapat peluang jumpa dengan gajah. 
tapi masa balik tu, abah tanya, tak geli ke mandi sekali dengan gajah?


=.=
adoi soalan dia.


nah. banyak sekali gambar dalam entri ini. banyak sekali. so, yang ni last. 






till next time.





11 bombings:

Anonymous said...

Lots of Pikachu to catch including one that knows Fly or Surf. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry Mitzy Bags[/url] There is a slant on that noticed by me and told to me by others. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose chilliwack[/url] Fqryhimik
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora bracelets[/url] Zshitlwcz [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose online[/url] iuqlzxhkh

Anonymous said...

A native New Yorker, John Kriskiewicz holds a professional degree in architecture from Pratt Institute and is an associate member of the American Institute of Architects. http://www.manyghdhair.com Instead of these beautiful woolen and silk scarves the material was at first replaced by a lower quality wool and thereafter by cotton, viscose and even polyester.. ghd sale Put the knot in back to give yourself a smooth look that is something akin to a cumber bun. http://www.verynorthface.com The yarn dyed wovens that French General does with their collections are very special and super soft. north face outlet Looking For EntertainmentConsider the iPad if you do a lot of reading and you travel a lot (moievs).

Anonymous said...

The Beaded Strapless Brawl Clothes with Abounding Tulle Brim coming a swain bodice that is lonesome with beaded sequins. ugg It feels like a reach to hope that without Photoshop, can see what real girls, like them, actually look like. ghd hair straightener Where do I earn rewards? How do I redeem my points? I decide. north face jackets on sale nonudes preteens girls and boys That IMATS for short, or as cosmetics addicts like myself. uggs Most fashion design books start off by tracing the history of fashion and throw light on its evolution.

Anonymous said...

Doing some research and choosing the right school that fits your budget and specialization, has a low instructor to student ratio, and offers added bonuses like competition experience and placement programs, will help ensure your future success in the fashion industry.. north face It earthquake repellent RCC framework by way of the Delhi IIT.. http://www.oneghdhair.com Internships are a necessary step in fashion training and help you to apply the skills and knowledge acquired while at fashion design colleges. ghd hair straightener The master bedroom is a great place to start because we all need a room we can go to and feel it is our sanctuary. ugg She administrated and participated in Artist's Workshops in Montana for eighteen years where she had the opportunity to study with many contemporary American and European artists.

Anonymous said...

With Cathy's help, you can start painting right away!. http://www.downuggboots.com Naturally I ran with it! I didn expect to addition to whatI already do then have this new side life , but I love it and feel very comfortable doing it.. north face jackets Bottom line, shop smarter for purses, ! When you make the buy, we will ship the item within 2 organization days right after we have verified your payment. ghd new zealand I'm going to be a Knick for life, though, no matter what people say.". http://www.manyghdhair.com I decided, after the incident with the jeans, that I could afford a cab to the airport rather than the A train.

Anonymous said...

These complemented the delicate floral prints at the Thakoon show. ugg boots Geni . ghd hair straightener Or is she just a stylistpackaged girl with all the right PR Either way she39s a lucky gal who got to visit Milan and London fashion shows. buy ghd It also not too much of a surprise, given that Index has its roots in Europe and has a strong track record on investments with a global remit.. cheap north face jackets I mostly use the dominant vibe and throw in the fun vibe occasionally.

Anonymous said...

Luzajic fromIdeaFountain. north face jackets PivotLink . http://www.morenorthface.com The show officially opens TOMORROW NIGHT at 7:30 PM with the reception going until 10:30 PM. north face jackets on sale It takes a fair amount of time to get the chicken, the portions are quite small, and the servers forget to include things in your order. http://www.wellnorthface.com Desert Ridge features specialty retailers, restaurants and a variety of entertainment options spread out over its impressive 110 acres, or 1.2 million square feet of retail space.

Anonymous said...

nonude model samples Showtime is 6 pm. ghd new wave limited edition Check out my blog post here, and the latest from Ben and his studio in Chinaby following his blog here! ~Thanks, Ben!. north face Perhaps this goes to show just how wonderful her craftmanship (craftswomanship?) really is, because despite the frustration caused by the fact that her working methods are not shared within the pages of the book I still giving it a full five stars.. ugg uk The range of designs that are available for the kid's room curtains are mind-boggling. north face uk I a few shots short of a wrap for this project.

Anonymous said...

Walkthrough of how to get free money and energy in fashion icon game androida. north face backpacks During my weekend stay on Naoshima in June, I unfortunately didn't have a chance to venture inside and bathe amidst the unique objects that make up Ohtake's interior design: an aircraft cockpit, the bottom of a ship, an elephant statue and various shunga erotic prints. ugg boots If that too simple for your taste, try layering a few necklaces together. http://www.morenorthface.com Two years after his ouster of Vogue Paris, Carine Roitfeld takes his revenge by becoming one of the trump cards of one of the most influential fashion publications in the world. north face jackets on sale They learn how to make jewelry from real classes or internet.

Anonymous said...

I ♥ 湯 is easy to spot. http://www.lateuggboots.com At first glance, in his goggles and white lab coat, he is immediately written off as a crazy person, and that suits him just fine. ghd hair straighteners That is why Boychen is going to be okay. ghd hair Grey works explore the phenomenology of altered states in an era that can deny awareness of the raw facts of physics and biology. ugg boots You see, avocados contain raw fat, which is imperative to pancreas, liver and gall bladder health.

Anonymous said...

But overall, the Fines were extremely positive. north face jackets Add a wide black belt, a pair of chic black pumps and a leather tote bag to complete your look. http://www.softuggboots.com As with past years, this style has not gone out of fashion for the older children and parents should expect some rebellion from bright colors that gravitates toward black, red and dark blue in high school.. http://www.downuggboots.com It was great.. ugg slippers And there is an important distinction between mentors, who show you the ropes, and sponsors, who use connections and their influence to advocate for an employee.

 

Flickr Photostream

Pretty Icons

Meet The Author


So, yeah.